keresés

marți, 3 mai 2011

Tavaszi virágok


Ibolya: Szerénység. A hűség mintaképe a párom. A fehér ibolya a boldogságot és a megújulást jelenti. Próbáljunk szerencsét a boldogsággal
A tavasz egyik első kis növénye színében hordozza a boldog és friss ártatlanságot is. Ibolya csokrot gyakran kapunk nőnapra. A kék ibolya pedig a hála virága. Talán ezért szokás pedagógusainknak is ibolyát vinni. Ártatlan kapcsolatokban és nők közötti kapcsolatban érdemes ibolya csokrot ajándékozni. Mindezek mellet még a kék ibolya jelentései között szerepel az óvatosság és a hűség is. A szerénységet, illetve Mária alázatosságát jelképezi, de bíbor lila (viola) színe miatt Krisztus szenvedéseire és mennyei királyságára is utal. Napóleon esküvőjén Josephine hercegnő hordta, s így a bonapartisták szimbóluma lett. Jelentése virágnyelven: „Tiszta vonzalommal becsüllek mindenekfölött.”

Árvácska: Barátság. Többnyire cserépben kapjuk, leszakítva, vagy csokorban ritkán. Jelentése gondolkodás szándékosság, akaratlagosság, ragaszkodás. Aki árvácskát ajándékoz, annak komolyak a szándékai, és ragaszkodni fog hozzánk, mint árvácska a földjéhez. Nélkülünk elhervadna. Ha árvácska mintás ruhát, tapétát, stb. vásárolunk azzal ugyanezt a ragaszkodást fejezzük ki.


Hóvirág: remény
A görög mitológiában a Danaidák Ősanyjának, Iónak alakja fűződik nevéhez. Mária attribútuma a keresztény kultúrkörben, egyúttal a remény és az elégtétel szimbóluma is, mert állítólag ez a növény vigasztalta látványával a paradicsomból kiűzött első emberpárt. Jelentése Virágnyelven: „Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben.”. A tavasz legelső virága. Jelképezi a reményt, és a tisztaságot. Az ifjú szerelmes tiszta kedvesének választhatja ajándékba. Bár, - ahogy a népnyelv tartja – óvatosnak kell lenni azzal a férfivel, aki elhív bennünket hóvirágot szedni, mert könnyen lehet, hogy gólyahírrel térünk majd haza.
Jácint: Játékok, sportok, sietség. Próbálj megbocsátani!(fehér): Bájosság; Imádkozom érted! (kék): Állhatatosság, tartósság. (lila): Bocsánat, bocsáss meg, bánat. (sárga): Féltékenység.(vörös vagy rózsaszín): Játék.

Kankalin: Nem tudok nélküled élni. Nélküled halott vagyok.
Kulcscsomó módjára csüngő virágzata miatt Szent Péter kulcsait szimbolizálja, de átvitt értelemben Mária jelképe is, aki fia által nyitotta meg az emberek előtt a mennyországot. Jelentése virágnyelven: „Mennyországom kulcsa angyali tisztaságú szívedben rejlik.”. Ide nem kell magyarázat, miért is ajándékozzunk sok-sok kankalint szeretteinknek.
Nárcisz: Önimádat, formalitás; Maradj olyan, amilyen vagy . Jelentése virágnyelven: „ Kacér, ábrándos lényed olyan, mint ez a szép virág: büszkén kihúzza magát, hogy azután fájdalmasan hajtsa le fejecskéjét.”.  Maradj mindig ilyen édes… A nárcisz szolga a virágok között. Kissé hajlott nyakával olyan, mintha csak egy szolgát utánozna, ahogyan ura előtt áll lehajtott fejjel. Ezért van, hogy ezt a tavaszi növényt esetenként a virágok szolgájának is nevezik; ugyanakkor az önzést, a hiúságot és a hidegséget is jelképezi.

Orgona : Anyák napján és a ballagásokon jellemző növény, jelentése virágnyelven: Vonzalmad kietlen éltemet mennyé varázsolja, e varázserő folytonos boldogságot ígér. Aki orgonát választ lakásába, az egyszersmind a tavasz istenien illatos leheletét is becsempészi a négy fal közé. Ez a virág az elsöprő erő és a szeretet jelképe. Ha valaki fehér orgonát ajándékoz, mintha csak azt mondaná: szeressük egymást! A lila változathoz pedig a következő üzenet köthető: a szívem immár a tiéd. Legyen akár vegyesen, vagy magában, csokorban, esetleg szál virágként egy feltűnő vázában, az orgona mindig csodálatos.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu